Om oss

Taubesällskapet Västanvind bildades i Göteborg den 17 mars 1993. Föreningen är verksam i Västsverige och vår målsättning är att på olika sätt vårda och förvalta det rika kulturarvet efter Astri och Evert Taube.

 

Taubesällskapet Västanvind vill samla både unga och gamla som uppskattar Evert Taubes visor, musik, lyrik och prosa och vill bidra till att föra denna vår gemensamma kulturskatt vidare till kommande generationer. Evert Taube kämpade för den svenska visans framtid och visan behöver allt stöd.

 

Kom med i Taubesällskapet Västanvind och bidra till att hålla arvet efter Astri och Evert Taube levande!

Vi är nu över 300 medlemmar i Sverige, Norge och Danmark.

Varmt välkommen!

 

Eber Ståhl, hedersordförande

 

Länkar till våra systersällskap

Taubesällskapet, Stockholm - www.taubesallskapet.se

Taubesällskapet Nordosten, Sundsvall , www.nordosten.nu 

Taubesällskapet i Dalarna - www.taubesällskapet.se 

Taubesällskapet i Skåne - https://taubevannerna.org/biografi/

Västanvinds logtype är formgiven av Curt Dahlén.

Kontakter:


Allmänt

Taubesällskapet Västanvind

c/o Mats G Hansson

Skäpplandsgatan 4

414 78  GÖTEBORG

Tele. 0723 41 56 81

E-post: info@westwind.se


EKONOMI
Taubesällskapet Västanvind
c/o Barbro Enghult
Gräddgatan 10
412 76 GÖTEBORG
E-post: info@westwind.se


Org.-nr: 8635006987

GDPR

Följande specificeras med anledning av Datainspektionens vägledning för föreningar och medlemsorganisationer.


Ändamålsbegränsning:
Västanvind registrerar endast in personuppgifter i syftet att hantera medlemsavgifter och att kunna nå medlemmarna, per telefon eller per brev.
Uppgiftsminimering:
Västanvind registrerar endast allmänna personuppgifter såsom namn, postadress, telefonnummer, epostadress samt vid behov bankuppgift. De hämtas från medlemmen eller ett fritt internetforum
Korrekthet:
Medlemmar informeras om att de ska lämna korrekta kontaktuppgifter till föreningen
Lagringshantering:
En medlems uppgifter registreras när hen erlagt medlemsavgift och tas bort senast ett år efter avslutat medlemskap


I ett introduktionsbrev informeras en medlem om
-Styrelsen är personuppgiftsansvarig
-Vilka uppgifter som registreras och syftet
-Vilka som ska ta del av uppgifterna
En medlem har rätt att få reda på sina personuppgifter, få dem justerade, raderade vid behov, få reda på hur länge de lagras samt att få lämna klagomål till Datainspektionen.


Register över behandling

Personuppgiftsansvarig är styrelsens ordförande Ingemar Lundgren, tel. 070-3708729, epost: ingemar@cedof.com.
Västanvind registrerar endast personuppgifter i syfte att hantera medlemsavgifter och att kunna nå medlemmarna, per telefon eller per brev.
Västanvind registrerar endast medlemmars personuppgifter samt vid behov kontakter för planering.
Medlemmars personuppgifter behandlas endast inom styrelsen. De raderas efter ett års utebliven medlemsavgift.

Västanvind i skolan

För att engagera yngre generationer att hålla arvet efter Astri och Evert Taube levande, arbetar Västanvind sedan flera år med en satsning på skolan.

 

I flera skolor har Taubesällskapet Västanvinds tidigare ordförande och musikanten Eber Ståhl ställt upp med programmet På kryss med Evert Taube. Eleverna har medverkat med allsång i Everts visor. I Kronogårdsskolan har Lars-Eric Frendberg och Eber framfört programmet Evert Taube i bild och toner. Vid Taube-konserten i Göteborg den 3 oktober 2004 medverkade en elevsånggrupp med tio flickor och tio pojkar från Ströms- och Västerlandaskolorna under ledning av Ingmarie Romell och Ann-Catrine Persson med Ingemar Martinssons på piano och dragspel. Den 28 oktober 2004 medverkade Eber i Lyckeskolans (Kinna) kvällskonsert med tema Evert Taube och FN.

 


EBER STÅHL

1933-09-04   -   2017-10-30


För det riktigt stora finns inte ord som räcker. Om livets storhet och dödens mysterium kan man inte tala. Men dikta och sjunga och förundras det kan man.


Vi är barn av livet. Med förmågor att överleva och att leva det  tillsammans. Och vi strävar efter att göra det helt och fullt, att känna livet i oss och vår tillhörighet och vår frihet här. Eber gjorde det. Han var en modig människa, som levde livet han brann för. Som en kär släkting uttryckte det: ”Eber hade myror i brallan som han använde positivt. Med stor och bred begåvning som han utvecklade med lust och kreativ energi”.


Även om dragspelet var Ebers instrument, hade han ovanligt många strängar på sin lyra. Att som han förena ett konstnärligt musikantskap med språkkänsla, han behärskade 6 språk, noggrann och väl kontrollerad affärsverksamhet, miljömedvetenhet, humor och ett inspirerande, socialt entreprenörskap i visvärlden i en karismatisk personlighet, det gör inte många. Det är en unik luta Eber har spelat på.


Hans väg har gått från arbetarhemmet i Mölndal, realskola med höga betyg, säljjobb på Ferdinand Lundqvist och vidare affärskarriär inom Gahns och som delägare i danskt väskföretag, med resor över hela världen.


Fotboll (GAIS) och musik var brinnande intressen, Rythmic Boys hette första bandet han startade o turnerade med i buss fixad av storebror Villard.


Och på Toltorpsdalens dansbana träffade han sin lngrid. Tillsammans skapade de ett vackert hem, såsom de kompetenta esteter de båda var. Rotade i Västsverige gjorde de en sväng till Stockholm men återkom till Askim och slutligen Lerum där de fick ett stort socialt liv. Där startade de Taubesällskapet Västanvind, Ebers speciella skötebarn.


Det hela började sommaren 1992. Gösta Taube, Everts lillebror, skulle framträda på Slottskogsteatern i Göteborg men det uppstod ett problem när ackompanjatören till Gösta plötsligt fick förhinder. Någon bland arrangörerna kom plötsligt att tänka på dragspelaren från Lerum, Eber Ståhl. Eber kontaktades och kom i sin Volvo i ilfart till Slottsskogen. Efter en kort repetition med Gösta så var det klart att göra programmet för en fullsatt teater. Succén var given! Det mångåriga samarbetet mellan Gösta Taube och Eber Ståhl hade börjat.


Harry Fahlström från Stockholm och ordförande i Taubesällskapet Astri & Evert Taubes Vänner hade sen tidigare mycket kontakt med Gösta Taube och bjöd upp Gösta till en utomhuskonsert på Taubeterassen nära stadshuset i Stockholm. Eber Ståhl ackompanjerade Gösta på ett alldeles utmärkt och följsamt sätt. Programmet blev mycket uppskattat i huvudstaden!


Under hösten 1992 väcktes tanken på en självständig dotterförening i Göteborg vilket innebar att Taubesällskapet Västanvind bildades den 17 mars 1993 med stor pompa och ståt i Göteborg. När väl föreningen var bildad var mattan utrullad för en underbar tid i Evert Taubes anda. Många människor slöt sig in i Taubeleden vilket innebar att antalet medlemmar snart steg till över 2000 personer.


I stort sett alla sammankomster blev överfyllda av en lycklig Taubeintresserad publik väldigt mycket tack vare Eber och Ingrid Ståhls oerhört intensiva arbete. Fullsatta sammankomster avlösta varandra på ex. Konserthuset, Stenhammarsalen, Stadsteatern, Park Aveny, Valand, Burgårdens stora samlingssal och på senare tid i Sjömanskyrkan och inte att glömma alla Taubekonserter på Liseberg och Musikpaviljongen.

Alltid totalt fullsatt!


En stor upplevelse för Eber och Ingrid var när Eino Hanskis staty invigdes vid Jussi Björlings plats i Göteborg alldeles vid älven  den 10 augusti 1996. Initiativtagare var Västanvind och Astri & Evert Taubes Vänner. Underbart var också att Gösta Taube fick uppleva stunden då hans storebror blev staty i Göteborg. Precis vid älven, där Gösta i många år var hamnlots!


Eber älskade musiken, publiken och stämningarna med sitt älskade dragspel kopplat över axlarna. Eber sade med en stor glimt av lycka,

"Tänk att få sitta med mitt dragspel på Taubespelen i Bohuslän och blicka ut över ett förväntansfullt människohav på  5000 personer i ett landskap i sommarskrud!"

Eber och Ingrid hade sin sommarstuga inte långt från Taubespelens scener—nämligen i Stocken.


En sann speleman och musikant har lämnat oss i stor saknad men ännu hör vi Ebers glada tillrop till publiken och smekande dragspelstoner klinga i våra sinnen!!!!!


TACK Eber!Copyright © 2016 Westwind