Dagbok

Onsdagen den 5 juni 2024 klockan 15.00 hade vi Allsång Slottsskogsteatern

GÅKE Gunnarsson, trubaduren från Strömmarna i Bohuslän och Lennart Palm från Lerum kåserade,

musicerade och ledde allsången.

Vishäften fanns att köpa för 50kr, 

Björngårdsvillan höll öppet serveringen före, under konserten och i pausen.


Söndagen den 17 mars 2024 hölls vårt årsmöte i Equmeniakyrkan, Lerum.

 Föreningen bjöd alla medlemmar på fralla och kaffe samt musikunderhållning med Johan och Lars Eric Frendberg. Årsmötet bevilade styrelsen ansvarfrihet. Sune Johansson invaldes i styrelsen och Anders Backman valdes till ordförande. Ingemar Lundgren kvarstår i styrelsen  nu i rollen som ledamot.


Lördagen den 27 januari 2024

Hölls en fullsatt Midvinterkonsert i Aludden Park & Restaurang, Lerum.

Vi följde upp Brittsommarkonsertens vinnande koncept med en midvinterkonsert och lunch. Gåke Gunnarsson och Lennart Palm underhöll med att framföra Evert Taubes älskade visor.  Det serveras en god fiskrätt för endast 300kronor.

14 oktober 2023

Konsertmed utdelning av stipendium till 2023 års vinnare av Taubetalangen
Ekumeniakyrkan i Lerum
Klockan 14:00

Vårt sista program för år 2023 var dennaStipendiekonsert.
Lars-Eric Frendberg underhöll.
2023 års Taubestipendiat Jonathan Gustafson deltog, sjöng och spelade och fick diplom och en välförtjänt slant. Vi ,ett femtiotal medlemmar, som var där hade en fin stund tillsammans och kunde avnjuta goda smörgåsar och kakor från Kaffedoppet i Lerum.


19 september

"Ett flertal av våra medlemmar var lördagen 16 september 2023 på Aluddens Restaurang i Lerum. Dessutom lockade evenemanget ett stort antal icke medlemmar. Det blev fullsatt, 85 personer vid sittnde bord och vi fick njuta av riktigt god mat. Fantastisk underhållning och till det utmärkt väder.

Vi hade kallat David Carbe och Viktoria Petersson samt därtill en av våra tävlande i talangtävlingen, Hannes Limberg. Det blev mycket av vår älskade Evert Taube, men också en hel del annat. Publiken var enligt min mening helt lyriska och sa att de vill ha mer av detta.

Jag är medveten om att det för en del av våra medlemmar kan vara något besvärligt att ta sig från exempelvis västra Göteborg, men om vi gör om det här hör av er, det finns säkert lösningar." 

Klipp från senaste medlemsbrev  från vår  ordförande Ingemar Lundgren.16 September

Tack alla 85 medlemmar och gäster som kom till  Aludden Park & Restaurang idag. Vädret och den fantastiska maten blev en fin inramning till dagens musikunderhållning . Tack Hannes Limberg, David Carbe och Viktoria Petersson för ert varma och kärleksfulla framträdande. Alla var strormförtjusta!!! Slutligen,tack Giovanni med personal för förstklassig service. Nu siktar vi på en ny konsert i Januari 2024.1 augusti Taubekonsert

Sommaren går fort och vi är redan i augusti månad. Vädret har varit växlande med sol på ostkusten och sydväst väder på västkusten. Delar av styrelsen var på en trevlig konsert i Grebbestad, kyrkan var fullsatt, alla vill lyssna på skalden och Trubaduren Taubes visor. Vilket glädjande intresse. Tack till  musiker. L-E  och Johan Frendberg, solisten Stina Klintbom och vid flygeln Dan Lindén.  vi var med på en som vanligt spännande resa i Taubes musikaliska värld från Grebbestad och Otterön till Stockholms skärgård och vidare ut i världen. Det bjöds även på solonummer och duetter från musikalen Chess och Edit Piaf’s repertoar.26 juli Taubetalangen

I juli han vi även besöka Göteborg och Slottsteatern, med sedvanliga tävlingen Taubetalangen! I år med sex unga mycket kompetenta tävlande. Vinnare blev, utvald av  en jury bestående av Ingemar Taube, Göran Hultin, Ulla Sjöstedt och Hans Enghult, alla ifrån Gösta Taubes minnesfond. Priset om 10 000 kronor kommer delas ut till vinnaren Jonathan Gustafsson 17 år,  den 14 oktober i Lerum.


7 juni, onsdag 2023

Musikalisk eftermiddag vid Slottsskogsteatern


GÅKE ,trubaduren från Strömmarna i Bohuslän

och Lennart Palm från Lerum berättade om Evrt, musicerade och ledde allsången med ett program som innehöll Evert Taubes mest älskade visor!


4 maj 2023

Musikalisk eftermiddag på Aludden Park & Restaurang vid Aspens Strand.


Lars-Eric och Johan Frendberg kom till restaurang Aludden i Lerum  med  ett program som innehöll Evert Taubes mest älskade visor!
Allt ifrån Calle Schewens vals till Inbjudan till Bohuslän!
En publik om 130 personer fick  delta i härlig allsång!


4 mars 2023

Årsmöte Majornakyrkan.

Efter årsmötet bjöds på underhållning med ett inspirerande kåseri och potpurri av Evert Taubes visor av musikerna Lars-Erik Frendberg och vid flygeln David Carbe.

I matsalen serverades medlemmar och gäster smörgåsar, kaffe och kaka. Tack personalen på Majornakyrkan för all hjälp för genomförandet av arrangemanget.


8 oktober 2022

Stipendiekonsert lördag 8 oktober 2022 klockan 14:00. Konserten hölls i Majornakyrkan, Chapmans Torg, Göteborg. Lars-Eric och Johan Frendberg svarade för musiken, men inte minst fick vi lyssna till årets stipendiat David Berntsson. Det var Gösta Taubes Minnesfond som delade ut stipendiet och Ingemar Taube barnbarn till Gösta Taube, var utdelare. 3 september 2022

Ni som var med vår ”Brittsommarkonsert” är jag övertygad om att de tre timmarna var mer än underhållande. Lars-Eric och Johan Frendberg underhöll oss med fantastisk Taubemusik. Många sjöng med i de väl kända visorna.

 

De två representanterna för Majornakyrkan var oss mycket behjälpliga då vi i pausen fick smaka på god räkmacka med kaffe/te och kaka. Stort tack till dem.

 

Flera av deltagarna kom efter konserten fram och uttryckte sitt tack till en mycket bra föreställning. De vill gärna att vi gör om detta och det kommer vi att göra.26 juli 2022

Taubetalangen samlade rekordpublik, 160 personer i Slottskogssteatern.

fem mycket kvalificerade unga musiker som gjorde upp om det ärofyllda priset.

Mycket glädjande och vinnaren blev David Berntsson uppvuxen i Göteborg.


9 oktober 2021

Medlemmar i Taubesällskapet Västanvind inbjuds till årsmöte i Equmeniakyrkan i Lerum. Johan och L E Frendberg underhöll


21 mars 2020

Årsmöte.

Underhållning: L-E Frendberg och den skicklige dragspelaren Pierre Eriksson17 juni 2020

Västanvind har fått överta några böcker och CD-skivor efter Taubes värld på Liseberg. De kan komma fint till pass vid exv. lotterier. Som ni väl vet har ju nästan allt från Taubes värld skänkts till Sjöfartsmuseet i Göteborg.


14 maj 2019

Vi citerar meddelandet från Orust sparbank som meddelar att pristagaren är Melissa Horn

"Motiveringen till årets pristagare har följande lydelse,
  Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris behärska konsten att med en avskalad lyrik förmedla stämningar och relationer. Konkreta berättelser om allt från öm kärlek tillfrågasättande inre konflikter.
  Hon kan med innerlig lyrik beskriva, en intim situation fylld av smärta och glädje, till att måla upp en melankolisk värld av ensamhet och misslyckande, fylld av  krampande hjärtan men där hoppets låga ändå någonstans ligger och glöder.
  Årets pristagare har genom sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse och har med sin känsliga penna läst av det sociala och emotionella livet. Likt Taube, ger hennes lyrik intryck av att på ytan vara självutlämnande men oftast finns där ett underliggande budskap. Utan att göra avkall på den poetiska nivån viker hon ut sitt hjärta och visar sin sårbarhet i sina ärliga, eftertänksamma texter. Tidlösa funderingar som berör och där en allt större publik känner sig hemma.
  Melissa Horn har med sitt författarskap visat att hon är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2020"

Priset har delats ut sedan 2011.


4 maj 2020

Sällskapet har av Liseberg fått lite resterande böcker, CD och liknande efter Taubes Värld vilket vi gärna gör. Det dyker säkert upp vid exv. något lotteri. Som ni väl vet är det mesta från Taubes värld skänkt av Liseberg till Sjöfatsmuseet i Göteborg.23 nov.

Höstkonserten i Ellös folkets park blev mycket lyckad och uppskattad. Drygt 140 gäster kom. Gästerna mötes av en välpreparerad lotteriexpedition (53 st. vinstlotter!) som Sven Saghamre förestod. Fina tavlor, och rikligt med CD-skivor och klatschiga tröjor utlottades. Suveräna Gåke (Gunnarsson) Lotta (Rossövik) gav en mångfacetterad och bejublad konsert och lunchserveringen som Mollösunds Värdshus skötte fungerade utmärkt.


21 nov.

En myket uppskattad föreställning "I Evert Taubes kölvatten" framfördes av Lars-Eric och Johan Frendberg i Frölunda kulturhus. (som har "Staden vid vattnet" som hösttema) Vi har redan blivit kontaktade av en tänkbar medlem efteråt5 okt. Stipendiekonsert i Sjömanskyrkan

En uppskattad stipendiekonsert med 60 besökande avhölls med Lars-Eric och Johan Frendberg som "värdar". Som sig bör överlämnades stipendiet av Ingemar Taube. Stipendievinnaren Niklas Karlsson från Åsaka visade även prov på sin kapacitet genom att mäktikt framföra "Anthem" som hans förebild Tommy Körberg är synonym med.
24 juli 2019 talangtävlingen Gösta Taubes minnesfond

Talangtävlingen avlöpte på ett revligt sätt, vilket ju är det normala. Tyvärr lämnade 2 kandidater återbud men istället fångade L-E Frendberg upp en som visade sig vara en potentiell stjärna. Han vann tydligt tävlingen och tilldelas därmed ett stipendium. Han heter Nicklas Karlsson, är 24 år och bor i Åsaka utanför Trollhättan och tillhör de få som har absolut gehör. Talangerna var från vänster Kalle Berlin, Martin Mossberg, Beatrice Lindholm och Niklas Karlsson..10 mars 2019 På kryss med Stena

Dagsturen var till allas belåtenhet. Underhållning med Lennart Palm och GÅKE var uppskattad av de c:a 40 bar-gästerna. Vår Quiz var uppskattad. Oturligt nog kom de rätta svaren på avvägar men styrelsen fann på svaren. Ett fel i de rätta svaren var att Arkadien ligger i Grekland och ingen annanstans. Det påverkade dock inte vem som  vann, Leif Lundin, .som hade 11 av 12 rätt. Vi kanske gör om detta arrangemang om Stena vill.


24 novemberr 2018 Taubekonsert i Ellösparken

Stefan Ljungqvist och Gåke drog fullt hus till Ellösparken den 24 november. Efter att 230 i publiken låtit sig väl smakas av den goda laxtallriken bjöds de in på en två timmars underhållning av dessa trubadurer. Här fram-fördes visor av Ruben Nilsson, Sven-Ingvars, egna alster och inte minst Evert Taube. Allt snyggt förpackat med Stefans och Gåkes hejdlösa berättelser och historier.

En lyckad kväll helt i Evert Taubes anda


Hanna Ferm


Jasmine Sjöstedt


Niklas Karlsson


Olle Bilén


David Carbe, Jasmine Sjöstedt, Hanna Ferm, Olle Bilén,

Niklas Karlsson, Lars Eric Frendberg

Lite allsång
Jasmine Sjöstedt
Niklas Karlsson
David Carbe
Carmencita och Fritiof
Ingemar Taube överlämnar stipendiet till Jasmine Sjöstedt
Jasmine med "Brevet från Lillan"
Lars-Eric Frendberg
Ulla Smedlund tackar Lars-Eric för medverkan
Lite allsång
Ulla Smedlund, Jasmine Sjöstedt, Lars-Eric Frendberg, Niklas Karlsson, Hans Enghult
Hans Enghult, Jan Wingfors samt Dagmar Lundberg avtackas. Även Barbro Enghult som varit behjälplig under många år. (Plus ett födelsedagsbarn - grattis Lars-Eric)
Alla lyssnar intresserat till Hans redogörelse för det gång året
Jasmine och Nelly tar ton
Lars-Eric Frendberg och Jasmine Sjöstedt gör Ellinor dansar
Rep inför konserten
Tommie och Carbe jammar loss

Stefan och Elin Ljungqvist på Jungman Janson

Stefan Ljungqvist och Gåke EllösParken 


Bildgalleri

Taubesällskapet Västanvinds dagbok: