Om oss

Taubesällskapet Västanvind bildades i Göteborg den 17 mars 1993. Föreningen är verksam i Västsverige och vår målsättning är att på olika sätt vårda och förvalta det rika kulturarvet efter Astri och Evert Taube.

 

Taubesällskapet Västanvind vill samla både unga och gamla som uppskattar Evert Taubes visor, musik, lyrik och prosa och vill bidra till att föra denna vår gemensamma kulturskatt vidare till kommande generationer. Evert Taube kämpade för den svenska visans framtid och visan behöver allt stöd.

 

Kom med i Taubesällskapet Västanvind och bidra till att hålla arvet efter Astri och Evert Taube levande!

Vi är nu över 100 i västsverige och skåne.

Varmt välkommen!

 


Länkar till våra systersällskap

Taubesällskapet, Stockholm - www.taubesallskapet.se

Taubesällskapet Nordosten, Sundsvall , www.nordosten.nu 

Taubesällskapet i Dalarna - www.taubesällskapet.se 

Taubesällskapet i Skåne - https://taubevannerna.org/biografi/

Västanvinds logtype är formgiven av Curt Dahlén.

Kontakter:


Allmänt


Ingemar Lundgren

0703-708729

ingemar@cedof.comEkonomi
Taubesällskapet Västanvind
Bengt Helgius
Kålkullavägen 5

443 32 Lerum

0703362919


Västanvinds Org.-nr: 8635006987


*****************************************************************************************

  En ny nationell stiften."Taubes värld" har bildats!


  Vi återger nedan en hel artikel, författad av journalisten Alexander Hultman, som publicerades i GP 27 jan i år, 2020  "Sedan museet ”Evert Taubes värld” på Liseberg stängde ner 2016 har arkivmaterialet stått och samlat damm. Nu har fyra av Sveriges största musik­ikoner bildat stiftelsen ”Taubes värld”. Målet är att främja minnet av nationalskalden.Sven-Bertil Taube svarade med ett rungande ja. Med Håkan Hellström krävdes en månads sms-­konversation. Björn och Benny svarade att ingen betytt lika mycket för dem.

– Syftet är att man vill mobilisera kärleken till Taube, och sätta den i rörelse. Se till att det sker saker om och kring Taubes arv. Den tradition som Evert och Astri ­f­öreträder, säger Martin Nyström, musik­skribent, författare och en av stiftelsens initiativtagare.

För två år sedan slog han sig ihop med Taubeforskaren David Anthin och Katarina Tideström, som var producent för ”Evert Taubes värld” på Liseberg, som öppnade 2008, men stängde 2016 efter sviktande besöksstatistik.

David Anthin säger att man lärt sig mycket av vad som inte funkade med det musikaliska museet som inledningsvis blev en publik- och kritikersuccé, men där intresset sedan dalade.

– Det utvecklades inte på rätt sätt. Vi säger därför att det inte ska bli ett nytt ”Evert Taubes värld”. Tanken är att dra lärdom och utgå från hans valspråk ”Tradition och förnyelse”.

– Många som tolkat Taube har missat det andra ledet, om för­nyelse.

De tre fick sedan stöd av några av Sveriges största musiker.

– Sven-Bertil Taube var självskriven. Sedan har Håkan Hellström också uttryckt sin beundran för Taubes konstnärskap. Björn och Benny var också intresserade av att aktivt göra någonting, säger David Anthin.

Björn Ulvaeus skriver till GP att han gång på gång slås av hur obegripligt bra Evert Taube var som låtskrivare.

– Det känns som att de unga generationerna inte vet vem han var, men för mig är Taube Sveriges största singer/songwriter genom tiderna.

Martin Nyström säger att de fyra gått in som stiftare, samt bidragit till att finansieringen är tryggad.

Några konkreta projekt vill de inte presentera i nuläget, men förutom att bygga vidare från ”Evert Taubes värld” handlar det om att öka intresset för Taube och göra honom angelägen för nya generationer.

– Man kommer kunna hålla på med Taube i många generationer framåt. Det är som med alla de stora, de behöver omtolkas, nytolkas, översättas på nytt sätt. Vi förändras ju, och det kommer nya perspektiv och blickar, säger Martin Nyström.

Han ser Evert Taubes omtanke för miljön, men också hans syn på omvärlden som viktiga infallsvinklar i dag.

– Det är ett livsperspektiv, att förbinda olikheter med varandra, att skapa dialog mellan olikheter. Det är det som gör honom så otroligt relevant i dag, när vi har dessa instängdheter. Han är ingen gammal idylliker.

För stiftelsen har det varit viktigt att inte göra Taube till en lokal­patriotisk fråga, så man har tagit in folk från hela landet i projektet. Det är heller inte platsbundet.

– Men någon form av upplevelse där man får vara med och skapa tror vi på, säger David Anthin.

Liseberg har donerat interiören från ”Evert Taubes värld” till Sjöfartsmuseet, och stiftelsen ser samarbeten dem emellan framför sig.

Den 31 januari lanseras stiftelsen i Taubesalen på hotell Park Avenue i Göteborg. Evert Taube brukade bo på hotellet när han uppträdde på Liseberg och Stenhammarsalen, och blev under sent 1950-tal tillfrågad att dekorera en sal på hotellet. I nuläget är det dock oklart om stiftelsen kommer använda salen för framtida projekt.

– Nu gäller det att ta tempen på intresset. Se hur näringslivet, sjöfartsnäringen och akademin svarar på det här. Vad det finns för intresse för en nystart, säger David Anthin"

GDPR

Följande specificeras med anledning av Datainspektionens vägledning för föreningar och medlemsorganisationer.


Ändamålsbegränsning:
Västanvind registrerar endast in personuppgifter i syftet att hantera medlemsavgifter och att kunna nå medlemmarna, per telefon eller per brev.
Uppgiftsminimering:
Västanvind registrerar endast allmänna personuppgifter såsom namn, postadress, telefonnummer, epostadress samt vid behov bankuppgift. De hämtas från medlemmen eller ett fritt internetforum
Korrekthet:
Medlemmar informeras om att de ska lämna korrekta kontaktuppgifter till föreningen
Lagringshantering:
En medlems uppgifter registreras när hen erlagt medlemsavgift och tas bort senast ett år efter avslutat medlemskap


I ett introduktionsbrev informeras en medlem om
-Styrelsen är personuppgiftsansvarig
-Vilka uppgifter som registreras och syftet
-Vilka som ska ta del av uppgifterna
En medlem har rätt att få reda på sina personuppgifter, få dem justerade, raderade vid behov, få reda på hur länge de lagras samt att få lämna klagomål till Datainspektionen.


Register över behandling

Personuppgiftsansvarig är styrelsens ordförande Ingemar Lundgren, tel. 070-3708729, epost: ingemar@cedof.com.
Västanvind registrerar endast personuppgifter i syfte att hantera medlemsavgifter och att kunna nå medlemmarna, per telefon eller per brev.
Västanvind registrerar endast medlemmars personuppgifter samt vid behov kontakter för planering.
Medlemmars personuppgifter behandlas endast inom styrelsen. De raderas efter ett års utebliven medlemsavgift.


                                                                                                              juni-2019

Västanvind i skolan

För att engagera yngre generationer att hålla arvet efter Astri och Evert Taube levande, arbetar Västanvind sedan flera år med en satsning på skolorna i västsverige.

 


 


EBER STÅHL

1933-09-04   -   2017-10-30

Om Eber

  Eber Sthl var en märkvärdig och modig människa, som levde livet han brann för. Som en kär släkting uttryckte det: ”Eber hade myror i brallan som han använde positivt". Han hade stor och bred begåvning som han utvecklade med lust och kreativ energi.

  Eber hade ovanligt många strängar på sin lyra. Han var en duktig dragspelare men  han hade dessutom en osedvanlig förmåga att förena ett konstnärligt musikantskap med språkkänsla (han behärskade 6 språk!), noggrann och väl kontrollerad affärsverksamhet, miljömedvetenhet, humor och ett inspirerande, socialt entreprenörskap i visvärlden i en person.  Det gör inte många. Det är en unik luta Eber har spelat på.

  Hans väg har gått från arbetarhemmet i Mölndal, realskola med höga betyg, säljjobb på Ferdinand Lundqvist och vidare affärskarriär inom Gahns och som delägare i danskt väskföretag, med resor över hela världen.

  Rythmic Boys hette första bandet han startade och turnerade med. De åkte omkring med en buss som storebror Villard ordnade. På Toltorpsdalens dansbana träffade han sin lngrid. Tillsammans skapade de ett vackert hem, såsom de kompetenta esteter de båda var. Efter en kort tid i Stockholm återkom de ttill västkusten,, bosate sig i Askim och slutligen Lerum där de fick ett stort socialt liv.

                                         Västanvind bildas

  Upprinnelsen till Ebers skötebarn Västanvind startar sommaren 1992. Gösta Taube, Everts lillebror, skulle framträda på Slottskogsteatern i Göteborg men det uppstod ett problem när ackompanjatören till Gösta plötsligt fick förhinder. Någon bland arrangörerna kom plötsligt att tänka på dragspelaren från Lerum, Eber Ståhl. Eber kontaktades och kom i sin Volvo i ilfart till Slottsskogen. Efter en kort repetition med Gösta så var det klart att göra programmet för en fullsatt teater. Succén var given! Det mångåriga samarbetet mellan Gösta Taube och Eber Ståhl hade börjat.

  Harry Fahlström, ordförande i Taubesällskapet Astri & Evert Taubes Vänner hade sedan tidigare mycket kontakt med Gösta Taube och bjöd upp Gösta till en utomhuskonsert på Taubeterassen nära stadshuset i Stockholm. Eber Ståhl ackompanjerade Gösta på ett alldeles utmärkt och följsamt sätt. Programmet blev mycket uppskattat i huvudstaden!

                                        

  Under hösten 1992 väcktes tanken på en självständig dotterförening i Göteborg vilket resulterade i att Taubesällskapet Västanvind bildades den 17 mars 1993 med stor pompa och ståt. När väl föreningen var bildad strömmade medlemmar til vilket innebar att antalet medlemmar snart steg till över 2000 personer. Sammankomsterna blev överfyllda av en lycklig Taubeintresserad publik, väldigt mycket tack vare Eber och Ingrid Ståhls oerhört intensiva arbete. Fullsatta sammankomster avlösta varandra på exv. Konserthuset, Stenhammarsalen, Stadsteatern, Park Aveny, Valand, Burgårdens stora samlingssal och Lisebergs Musikpaviljong.samt på senare tid i Sjömanskyrkan.

  En stor upplevelse för Eber och Ingrid var när Eino Hanskis staty invigdes vid Jussi Björlings plats i Göteborg alldeles vid älven  den 10 augusti 1996. Initiativtagare var Västanvind och Astri & Evert Taubes Vänner. Underbart var också att Gösta Taube fick uppleva stunden då hans storebror blev staty i Göteborg. Precis vid älven, där Gösta i många år var hamnlots!

                                                  Tack Eber!

  Eber älskade musiken, publiken och att ha sitt dragspel kopplat över axlarna. Eber sade med en stor glimt av lycka: "Tänk att få sitta med mitt dragspel på Taubespelen i Bohuslän och blicka ut över ett förväntansfullt människohav på  5000 personer i ett landskap i sommarskrud".. Dessutom hade sin sommarstuga inte långt från Taubespelens scener—nämligen i Stocken.


En sann speleman och musikant har lämnat oss i stor saknad men ännu hör vi Ebers dragspel och glada tillrop till sin älskade publik.


Tack, Eber, för din insats till kulturlivet